ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ

, Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 8:53 π.μ.

Μετά από 4 έτη εφαρμογής του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» στο σχολείο ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας ένωσε στην προσπάθεια να επενδύσουμε τη σχολική εκπαίδευση με αξίες και πρακτικές που τιμούν την ανθρώπινη φύση και προάγουν τις υγιείς κοινωνίες.
Όταν το 2016 αρχίσαμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα αυτό, θέλαμε να μάθουμε στα παιδιά να κάνουν συνειδητές και αυθόρμητες επιλογές εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς. Θέλαμε να αναδείξουμε και να ενεργοποιήσουμε το καλό που υπάρχει μέσα σε κάθε άνθρωπο και να το κεφαλαιοποιήσουμε δημιουργώντας μικροκοινότητες εθελοντών που μεθαύριο θα συστήσουν μια κοινωνία αλληλέγγυα και ανθρώπινη. Θέλαμε αυτό να γίνει με τρόπο βιωματικό και με πρακτικές συνεργασίας και συμπράξεων στο πεδίο, που δεν είναι άλλο από την κοινωνία. Θέλαμε να διαμορφώσουμε στάσεις ζωής.
Το πρόγραμμά μας κλείνει με την ευτυχή έκβαση της ένταξής του εθελοντισμού στο σχολικό πρόγραμμα. Δεν μπορούμε παρά να γιορτάσουμε την ένταξη του εθελοντισμού στο σχολείο. Αποτελεί μια νίκη για το πρόγραμμά μας, για την προσπάθεια όλων μας και για την ίδια την κοινωνία των πολιτών.
Λήγει το πρόγραμμα, όμως το όραμα για μια κοινωνία αλληλέγγυων εθελοντών παραμένει. Η εθελοντική κοινωνική προσφορά είναι εδώ και όλοι εμείς που την πιστέψαμε, τη δοκιμάσαμε, την εισηγηθήκαμε, την καλλιεργήσαμε, τη διαδώσαμε πρέπει να συνεχίσουμε προσηλωμένοι στις αξίες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού για να είμαστε συνεπείς απέναντι στον εαυτό μας, στους μαθητές και στο έργο που έχουμε αναλάβει. Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να αναπτύσσουμε εθελοντικές δράσεις με μαθητές, εκπαιδευτικούς, οικογένειες, οργανώσεις, συλλογικότητες και άλλους φορείς.
Κλείνοντας θέλουμε να εκφράσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας ένα τεράστιο «ευχαριστώ» για την εμπιστοσύνη σας, για όσα μοιραστήκαμε και για όσα μάθαμε μαζί σας. Ο δρόμος για τη διαμόρφωση των παιδιών ως ενεργών πολιτών είναι μακρύς. Είμαστε ενθουσιασμένοι για όσα ακόμα μπορούμε να κάνουμε.
Ευχαριστούμε όλους τους μαθητές μας που συνέβαλαν με τον ενθουσιασμό και την άοκνη προσπάθειά τους στην πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού. Τους ευχόμαστε μία λαμπρή συνέχεια πορείας που θα μας κάνει όλους περήφανους.

                          Η ομάδα των εκπαιδευτικών  του «Νοιάζομαι και Δρω»

Πού βρισκόμαστε;