ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ: ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

, Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 12:13 μ.μ.

   Στο σχολείο μας καλωσορίσαμε τη κα Σοφία Καραβάκα, χημικό αναλυτή στα εργαστήρια της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., η οποία βρέθηκε κοντά μας για να μας ενημερώσει πάνω σε θέματα διαχείρισης του νερού και να μας ευαισθητοποιήσει σε τρόπους εξοικονόμησής του. Η προαναφερθείσα ξεκίνησε την ενημέρωση αποσαφηνίζοντας βασικές έννοιες, όπως ύδρευση, αποχέτευση κάνοντας παράλληλα αναδρομές στο παρελθόν και μιλώντας για την πορεία-ιστορία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Λάρισας. Μίλησε για τη λειτουργία του υδατόπυργου, επισημαίνοντας πως ο υδατόπυργος στη Λάρισα είναι ο πρώτος υδατόπυργος που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα. Έπειτα, αναφέρθηκε στη λειτουργία του χημείου, όπου χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες μέθοδοι για την ανάλυση της ποιότητας του νερού ώστε να διαπιστωθεί ότι αυτό είναι ασφαλές για τον ανθρώπινο οργανισμό.
     Ανέλυσε τη διαδρομή που ακολουθεί το νερό από τη γεώτρηση μέχρι τη τελική διάθεση αυτού στα σπίτια μας. Αφού ολοκλήρωσε με το δίκτυο ύδρευσης, πέρασε στο δίκτυο αποχέτευσης και μας μίλησε για τον βιολογικό καθαρισμό. Ανέφερε, τέλος, το δίκτυο των όμβριων υδάτων μέσω του οποίου συλλέγεται το νερό της βροχής.
   Στη συνέχεια, μέσα από ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που προβάλλονταν στον προτζέκτορα, κατάφερε να διεγείρει το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο την καλύτερη εμπέδωση των πληροφοριών από αυτούς. Οι μαθητές κατανόησαν την ποσότητα του νερού που ξοδεύουμε καθημερινά παρόλο που αυτό δεν είναι απεριόριστο. Μέσω βίντεο που προβλήθηκαν, τονίστηκε στους μαθητές ο κίνδυνος που διατρέχει η ανθρωπότητα αν δεν κάνουμε ορθή χρήση του νερού.
  Με αφορμή τα βίντεο που προβλήθηκαν και αφορούσαν τις δύσκολες συνθήκες ζωής και τη λειψυδρία που επικρατεί στην Αφρική και την Ινδία, στόχος μας είναι οι μαθητές να κατανοήσουν ότι ο καθένας από εμάς οφείλει να δώσει τον μικρό προσωπικό του αγώνα για την προστασία του νερού, να εξασφαλίσει μέσα από απλές, καθημερινές κινήσεις το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στο πολύτιμο αυτό αγαθό και να διασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη μας.


Πού βρισκόμαστε;