ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ: ΓΙΟΡΤΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

, Κυριακή 24 Μαρτίου 2019 4:21 μ.μ.


   Την Τρίτη 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας γιορτή ανακύκλωσης, στην οποία ήταν καλεσμένοι και παρευρέθηκαν ορισμένοι γονείς. Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε η κα Καλλιόπη Δουδούκα με την ομιλία της και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των μαθητών αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Μίλησε για τα απορρίμματα και συγκεκριμένα για τα πλαστικά σκουπίδια.
  • Πού καταλήγουν τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης;
  • Τι συμβαίνει όταν διασπώνται τα πλαστικά σκουπίδια;
  • Ποιο είναι το ποσοστό των πλαστικών απορριμμάτων που ανακυκλώνονται;
  • Πού καταλήγουν τα πλαστικά σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται;
  • Ποια είναι η απειλή που υφίσταται το θαλάσσιο οικοσύστημα από τα πλαστικά απορρίμματα;
  • Πώς η απειλή αυτή απειλεί και τον ίδιο τον άνθρωπο;
   Οι ερωτήσεις αυτές, στις οποίες στη συνέχεια απάντησε, αποτέλεσαν τη βάση για την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση όλων των παρευρισκομένων. Σημείο αναφοράς στη συζήτηση που αναπτύχθηκε είναι ότι οι λέξεις ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ είναι αυτές που πρέπει να γίνουν πράξη. Σιγά σιγά, το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε στους μαθητές, οι οποίοι ανέλαβαν προσωπικά και συλλογικά την ευθύνη να αποφύγουν εντελώς τα εμφιαλωμένα πλαστικά μπουκάλια (ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ), να επενδύσουν σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι και συγκεκριμένα, στο παγουρίνο του «Νοιάζομαι και Δρω» (ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ) και να προβαίνουν σε χωριστή διαλογή των σκουπιδιών (ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ).
   Θερμά συγχαρητήρια για τις δράσεις των μικρών μας εθελοντών και συνολικά του σχολείου μας δεχθήκαμε από τη συντονίστρια του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω», κα Κωνσταντίνα Χατζημίχου, η οποία έκλεισε την εισήγησή της με το αρχαίο γνωμικό «Η ισχύς εν τη ενώσει». Όλοι μαζί και από λίγο μπορούμε να κάνουμε... θαύματα!
   Έπειτα, οι μαθητές που συμμετέχουν στη χορωδία, μαζί με τη μουσικό του σχολείου μας κα Γεωργία Καραμούστου, τραγούδησαν τραγούδια σχετικά με την ανακύκλωση και στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο που ουσιαστικά καλούσε όλους εμάς να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και ζωής για ένα καλύτερο αύριο.


Πού βρισκόμαστε;